Arbetsträning

Nu undrar säkert många hur jag tänker när jag lägger arbetsträning under behandlingar. Men jag vill hävda att arbetsträningen är ett led i tillfrisknandet, även om man egentligen känner sig trött och utsliten, med värk och förvirring som en ständig följeslagare.

Att gå hemma och känna efter gör inget positivt för den psykiska hälsan, tvärtom. Man hamnar i ett vakuum där man till slut är övertygad om att man inte orkar eller kan längre. Ju längre tiden går, desto svårare att komma igång igen. Tröttheten och orkeslösheten blir bara värre av att gå hemma och inte ha en meningsfull sysselsättning. Till slut orkar man inte ens ta sig ur sängen, det blir en ond cirkel.

En arbetsträning bryter en negativ spiral och är något av det bästa som hänt mig. Därför vill jag gärna pusha lite extra för det. Att få struktur på mitt liv, en anledning att stiga upp på morgonen, komma ut och träffa människor och att ha något vettigt att göra har gett mig tillbaka orken, livsglädjen, självförtroendet och drivet.

Att få möjlighet att arbetsträna är en fantastisk förmån! Den möjligheten tycker jag alla borde ta, även om man tror att man inte orkar för att man känner sig hängig, trött och orkeslös. Om så bara två timmar om dagen. Även om man är stel och har ont. Det gör ju inte mindre ont för att man stannar hemma, tvärtom, att ha något som distraherar några timmar är bara bra för hälsan. Och ju mer man rör sig desto bättre blir det med rörligheten och smärtan.

Man kan arbetsträna på egna arbetsplatsen, några timmar om dagen, eller på en helt ny plats om man känner att det av olika anledningar är omöjligt att gå tillbaka. Huvudsaken är att man kommer ut, får rutiner i vardagen och får den sociala kontakten med andra.

Så sparka inte bakut när Försäkringskassan knackar på dörren och föreslår arbetsträning. Ge det en chans, se det som en möjlighet att prova vingarna och inte som ett straff. Och kom ihåg att på en arbetsträning gör man så mycket man kan och orkar, ingen ställer krav. Det är en bra språngbräda ut till det normala livet igen.