Strålning biverkningar

Efter c:a tre veckor blir denstralskada strålade huden ganska röd och irriterad. Man blir full med prickar som ser ut som små fräknar och det kliar. Klådstillande tabletter som exempelvis Tavegyl lindrar en hel del. Smörj huden flera gånger om dagen dels med mjukgörande kräm,  dels med kortisonsalva. Jag har också haft parfymfri, svalkande, kylskåpskall Aloe Vera gel som jag varvat med.

Sista dagen av strålningen är huden mycket irriterad. Skinnflådd på sina håll. Jag har fått silikonförband att ha på den irriterade huden på dagtid, som hjälper bättre än kortison och mjukgörande.

Stralskador

Två veckor efter sista behandlingen har all behandlad hud flagat av och ny, ljus hud finns under. Det kliar lite, men det är en del av läkningsprocessen.

Broschyr: Bröstcancer – strålreaktioner på huden

Tips till dig som ska strålas:

  • Se till att få ett recept på kortisonsalva (ex Locoid)
  • Se till att få recept på Tavegyl som är klådstillande. Det funkar med annan antihistamintablett också, exempelvis Clarityn
  • Håll huden mjuk och smidig, smörj, smörj, smörj med fet, mjukgörande parfymfri kräm från dag 1 (ex Decubal)
  • Aloe Vera gel, som förvaras i kylskåpet, är ett bra komplement
  • Vaselin funkar om du är riktigt torr
  • Badda blåsor med alsollösning
  • Använd parfymfri duschtvål
  • Använd helst ingen deodorant i den strålade armhålan, i annat fall parfymfri dito
  • Använd den ursprungliga protesen av vadd som släpper igenom luft, istället för den av silikon
  • Silikonförband kan lindra, men tänk på att lufta på natten

Strålskadorna i armhåla och över ärret på bröstet blev bestående och har inte varit så snygga. Av en slump fick jag veta att man kan laserbehandla detta på hudkliniken och att det ingår (i Region Skåne) i eftervården. Sagt och gjort, jag tog kontakt med onkologen för remiss till hudkliniken, men stötte på patrull. Jag blev grundligt undersökt och klämd på, både fram- och baklänges. Den unge, oerfarne läkaren tillkallade till och med expertisen i form av professorn. Och så fick jag det nedslående beskedet att det inte finns något att göra åt det här.

Året efter var jag hos en annan onkolog, i ett annat ärende. Onkologer vill alltid gärna titta och klämma på brösten, så det fick hon. Det första hon sa när jag tog av mig BH-n var att ”det där ser inte snyggt ut, det får vi göra något åt”. Och så förklarade hon att det heter telangiektasier och att man kan ta bort det med kärllaser. En remiss till hudkliniken skrevs och i skrivande stund har jag precis fått andra behandlingen. Redan efter första behandlingen märktes stor skillnad när det läkt. Man beräknar att jag kommer att behöva totalt 5-6 behandlingar.

Ännu en lärdom på den här resan, nöj dig inte med svar från en läkare… stå på dig!

Nedan kommer bilder på förloppet.

stralskada-resan4