Rehabilitering

Rehabilitering är tyvärr inget standardförfarande i cancerbehandlingen, men det borde det vara, därför lägger jag detta inlägg här under fliken Behandlingar som en symbol för hur det borde vara. Rehabiliteringen får man ofta själv ta upp med sin kurator eller sköterska som ser till att remiss skickas. Åtminstone går det till så i Malmö.

Jag fick min rehabvecka på Lydiagården strax efter sista strålningen. En vecka som blev en vändpunkt i mitt liv där jag äntligen fick tid och utrymme att bearbeta allt som hänt, inte bara cancern utan även andra orosmoment och besvikelser på resans gång. Det blev ett bra avslut på en jobbig period och ett avstamp mot framtiden och det friska livet.

Att åka på rehabilitering är lite som att göra en vinds-/källarröjning. Man öppnar dörren till ett skrymsle dit man planlöst stuvat in överblivet bråte som man sen glömt bort och inte riktigt orkat ta tag i. När man börjar röja hittar man en massa saker som väcker minnen till livs, både glada och sorgliga. Man vänder och vrider på prylarna, det mesta kan troligtvis kastas, medan annat ska sparas – man organiserar och stuvar om. Nästa gång man öppnar dörren ser man ljuset och en känsla av lugn och befrielse infinner sig. Sådana rensningar behöver man ibland. Även för själen. Och det är vad en rehabvecka är till för, att städa upp i det gamla och göra plats för det nya. Men man behöver hjälp!

Jag har sagt det förut och säger det igen – och kommer säkert att säga det fler gånger – en sådan rehabvecka borde alla bröstcancerpatienter skickas på! Man behöver bearbeta, samtala, dela erfarenheter, få utrymme att gråta hejdlöst och att skratta hjärtligt tillsammans med andra i samma situation. Man behöver göra bokslut över det som varit för att kunna gå vidare och möta framtiden med glädje och tillförsikt.Om det finns något i hela mitt liv jag inte skulle vilja vara utan (bortsett från min son) är det den veckan. Den är SÅ viktig!

Kom ihåg det, du som läser och ska genomgå samma resa. Se till att få din rehabvecka när du är färdigbehandlad! Bäst är naturligtvis om man kan komma på en renodlad bröstcancervecka, då har alla ungefär samma problematik och informationen är riktad till just bröstcancerpatienter.

Mina referenser kommer från Lydiagården i Skåne, men det finns liknande ställen runt om i Sverige. Du som läser här får gärna skriva och tipsa om andra i kommentarsfältet nedan.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.