Tankar som snurrar

Den kvinnliga simultanförmågan är i farozonen! Stod i begrepp att ringa väninnan igår och hämtade telefonen, samtidigt som jag fyllde ett glas med vatten. Med glaset i ena handen och telefonen i andra tryckte jag på snabbknappen för att ringa upp. Törstig som jag var kom jag fram till att jag skulle hinna dricka en klunk vatten innan signalerna skulle nå fram, varpå jag slog telefonluren i tänderna och hällde vatten i örat. Det är minsann inte bara Skånetrafiken som drabbas av signalfel.

Kan vara så att hjärnan är upptagen av viktigare saker än att räkna ut vilken hand jag håller vad i. Det här med den antihormonella behandlingen i allmänhet och Tamoxifen i synnerhet upptar mycket tankeverksamhet. Hur jag än vänder och vrider på det har jag rumpan bak. Utsikterna är inte roliga vad jag än väljer. Motståndet mot Tamoxifen är så stort att jag till och med funderar på att hellre testa Exemestan igen. Och när den tanken kommer så blir jag alldeles yr, känner stressen komma krypande och hjärnan stänger ner.

Nå, låt oss titta på Tamoxifen och välja ut ett par av de mindre trevliga biverkningarna utöver cancer i livmodern, snäll eller elak. (läkaren förklarade nämligen att det (glädjande nog?) oftast är snäll cancer i livmodern av Tamoxifen)

Blodpropp
Blodproppar kan bildas var som helst i kroppen, även i kroppens inre organ, som tarmar och njurar. En blodpropp i hjärtat kan leda till hjärtinfarkt. Det organ som är känsligast för syrebrist är hjärnan; en blodpropp i hjärnan kallas för stroke.

Med tanke på vad blodproppar och stroke gjorde med min pappa för 20 år sen så känns inte den utsikten särskilt attraktiv.

Hög fettinlagring i levern
Fettlever är ganska vanligt och oftast ofarligt. Men vissa personer med fettlever får av skäl som man inte riktigt känner till en leverskada. I förlängningen kan det leda till skrumplever och en ökad risk för levercancer.

Pappa dog i levercancer… så nä, jag tror inte det är ett alternativ.

Minskat antal vita blodkroppar
Känner vi cytostatikapatienter igen. Immunförsvaret försämras och man blir extra infektionskänslig.

Förhöjda kalciumvärden i blodet
Endast lätt förhöjda kalciumvärden medför ofta inga symtom för patienten. Allt högre kalciumvärden kan ge tilltagande symtom från olika organ såsom stora urinmängder, förstoppning, huvudvärk och trötthet. Risken att bilda njurstenar ökar. Nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, sämre intresse för omgivningen och oförmåga att ta nya initiativ är andra inte ovanliga besvär.

Blodbrist
– trött och orkeslös
– koncentrationssvårigheter
– yrsel
– hjärtklappning
– huvudvärk

Försämrad blodtillförsel till hjärnan
– minnesproblem
– nedsatt varseblivning
– nedsatt tankeförmåga
– försämrad språklig förmåga – man kan till exempel få svårt att hitta ord
– försämrat omdöme, nedsatt koncentrationsförmåga, ibland aggressivitet
– nedstämdhet

Trött, orkeslös, koncentrationssvårigheter, minnesproblem, nedsatt tankeförmåga, svårt hitta ord, nedstämdhet och i viss mån yrsel är tillstånd jag redan testat och är väldigt trött på. Då kan jag ju lika gärna äta Exemestan, som jag åtminstone känner mig trygg med.

Jaja, funderingarna går vidare. Än så länge lever jag livets sorglösa dagar i den miserabla svenska sommaren under parollen ”Gör inte idag det du kan göra i morgon”. Det gäller även att fatta svåra beslut. I morgon går turen till mysiga Helsingör, med förhoppningen att meteorologerna för en gångs skull vet vad de pratar om.

Annonser

14 thoughts on “Tankar som snurrar

 1. När jag har samtalat med onkologen gällande antihormonerna så om man är i klimakteriet rekommenderar man Letrozol i två år samt Tamoxifen i tre år. Om man inte har spridning till lymfkörtlar då kan det bli tal om tio år av medicinering. Man byter preparat för att ”byta ut” biverkningar. Aromatashämmare Letrozol anses vara snäppet mer effektivt än Tamoxifen. Men har man inte kommit till klimakteriet så är det Tamoxifen som gäller. Så har jag förstått det. Läste i Uppsala Nya Tidning att forskning pågår gällande antihormonbehandling. Alla åker nu på samma behandling som man egentligen inte vet om den är verksam i det enskilda fallet. Man försöker nu hitta genetiken bakom individen och se hur stor risken är för återfall. Och utifrån den så vill man behandla.Viktig forskning. Inte roligt att trycka i sig dessa piller som reducerar livskvaliteten och gör oss till åldringar i förtid. Hoppas att forskningen snabbt går framåt.
  Sedan finns det flera aromatashämmare som är likvärdiga vad jag förstår. Men riktlinjerna inom olika landsting avgör vad som rekommenderas.
  Vi får kämpa på med våra tabletter.!
  Jag törs inte avsluta ännu. Inne på mitt tredje år av fem. Kör på med Letrozol vägrar Tamoxifen, och det är ok. Ska bara kolla upp bentätheten för att se att det är ok.
  Kram Annika
  .

  • Visst är det så, Letrozol och Tamoxifen verkar på olika vis, därför får vi som passerat klimakteriet Letrozol och de som inte kommit dit får Tamoxifen. När jag började äta Letrozol sa de fem år, efter ett par år (i samban med min muntorrhet) sa de att störst effekt får man om man byter sort efter halva tiden. De har alltså velat pracka på mig Tamoxifen några år nu. Jag till och med testade dem någon månad, men kunde inte släppa tankarna på biverkningarna. Inte heller försvann min muntorrhet så jag bytte tillbaks till Letrozol igen.

   Men precis som du också säger, så får alla samma behandling, lika stor dos. Ingen vet vem av oss som egentligen behöver den. Jag hörde på TV för ett tag sen att det pågår en studie där frivilliga kvinnor får äta olika stora doser Tamoxifen för att se om mindre doser har samma effekt. Minns inte riktigt om det var cancerdrabbade eller friska kvinnor det rörde sig om. Men det forskas hela tiden och jag hoppas att de snart kommer på vem som behöver dem och hur stor dos man behöver ta. Mindre dos hade kanske räckt och därmed minimerat biverkningarna.

   Exemestan och Anastrozol är likvärdiga med Letrozol, men har färre och lättare biverkningar. Jag har däremot inte hört om någon ersättare för Tamoxifen.

 2. Att läsa om biverkningarna, om allt, som kan hända under resans gång, tar kraft.
  Undrar vad Du anser om kosten? Övergick till frukt, grönsaker och fisk när min resa började. Kött, nej, samt nej till allt sött (kakor, choklad, vetebröd, vin mm).
  Älskade chokladpraliner och bakelser innan. Finns inga vetenskapliga bevis, men man gör allt som man tror kan ha bidragit till detta.
  God fortsättning på sommaren!

  • Jag har på inget vis ändrat min livsföring, varken vad gäller mat eller annat. Alla dessa rön som kommer om att inte äta ditt eller datt tar jag med en nypa salt. Det som är farligt ena dagen kommer de på är ofarligt nästa vecka, till och med att det är direkt nyttigt. Ska man lyssna på och följa alla rön som kommer titt som tätt så har man till slut inget liv kvar. Jag vill njuta av det liv jag har så länge jag har det och tror inte att det jag äter eller inte äter påverkar min cancer på något vis. Det finns människor som lever sunt, motionerar, äter rätt och ändå får cancer. Så jag väljer att njuta av det jag tycker om.

 3. Jag har ätit Tamoxifen i snart fyra år och det är det sista året/halvåret som jag har fått besvär. Väldigt stela leder, muntorrhet, viktökning. Jag funderar på ett uppehåll på eget bevåg – men vet inte om jag vågar :/

  • Det går att göra korta uppehåll för det tar tid innan medicinen går ur kroppen. Jag tycker du ska ta kontakt med din läkare och be om en annan sort! Så har jag gjort flera gånger. Under mina turer har jag fått höra att egentligen vill de att man äter Tamoxifen några år och sedan Letrozol (eller tvärtom beroende på vilken man börjar med) för bäst effekt. Så det kanske är dags för dig att byta till Letrozol eller liknande sort, typ Exemestan eller Anastrozol. Lycka till!

 4. I tidernas begynnelse så ville min onkolog skriva ut Tamoxifen, men eftersom jag var påläst på antihormoner och biverkningar så sa jag ifrån direkt och föreslog Anastrozole. Tyvärr är det lite ”same shit, different names” men eftersom även min far dog i hjärtinfarkt så kände jag att Tamo var och är utesluten. Argumentet att det är ”snäll” cancer köper jag inte som före detta cancerpatient, jag vill inte ha det i någon form överhuvudtaget och det borde onkologerna förstå!

  Stora varma kramar från ett kallt, blåsigt men soligt Uddevalla

  • Jag föreslog faktiskt Anastrozol på mitt senaste läkarbesök, men hon menade att det var samma som Exemestan och tyckte inte det var någon idé. Har du inte haft några problem med Anastrozolen? Det är tydligt att de vill sälja in Tamoxifen, den kommer alltid upp i alla diskussioner med läkarna. Nä, vem vill ha en ”snäll” cancer? Dumt argument tyckte jag.

   Idag skiner solen och vi ska få hela 20 grader! jippii! :D

   • Klipper in lite fakta för Exemstan och Anastozole fungerar olika men hon ser kanske bara slutresultatet. Men som jag ser det så kan man få olika biverkningar bara på hur aromatashämmare fungerar i kroppen. Vi fungerar alla på olika sätt och reagerar följaktligen olika.

    Mina slemhinnor är snustorra i mun, ögon och ”you know where”, och är glömsk och har insomningsproblem. Viktproblem följer med både cytostatika och östrogenhämmare och jag är inget undantag. Har även fått diagnosen osteopleni i vänster höft och någon ryggkota, vilket är början till benskörhet. Har blivit lovad att de ska hålla ögonen på det, men misstänker att ”Fru JJ” får ligga i lite där på egen hand.

    Exemestan
    Exemestan är en typ 1-hämmare och så därför är en steroid-hämmare eller självmords-aromatashämmare. Det kallas detta eftersom det minskar östrogenproduktionen 50 % i kroppen genom att binda sig till enzymet aromatas, och oskadliggör den helt och hållet. Lite tydligare: Exemestan blockerar aromatas så det finns inget enzym!
    Letrozol
    Letrozol är en typ 2-hämmare, vilket innebär att den binds vid aromatas-enzymet och hämmar enzymet förmåga att omsätta testosteron till östrogen eller för att göra det tydligare – Letrozol minskar den kemiska processens hastighet där aromataset omvandlar testosteronet till östrogen! I ett utdrag från en studie (jag har inte själv hittat denna studie, måste jag erkänna), kan Letrozol vara så effektiv att den kan minska östrogen till omätbara nivåer.
    Anastrozol
    Anastrozol är också ett typ 2-hämmare.Vid en dos på 1 mg östrogen minskar östrogennivån med cirka 50% vilket gör Anastrozolen till en mildare variant av Letrozole och ger därför inte lika svåra biverkningar.

   • Tydligt ja, att sälja in Tamoxifen, läkaren såg närmast löjligt glad ut när hon nämnde vad som skulle bytas till efter halva tiden, äter Letrozol nu. Mycket byten av läkare också men det är väl så det är nu efter cellbehandlingarna man åker ut ur den inre kretsen, onkologiska dagvården var bra. Men det är ju de som har det värre än jag, får vara glad att jag bara går på adjuvant behandling de närmaste 5 åren. Peppar peppar.
    Solen lyser inte men jag är helledig och i natt j…des inte min hand så jag kunde faktiskt sova gott åtminstone halva natten.
    Ha de gott

    • Jag har haft olika läkare hela vägen, från start till mål. Väldigt jobbigt i en jobbig situation att inte ha en och samma som följer ens resa. Det är först nu på slutet som jag har haft samma läkare hela tre gånger. Hoppas jag får behålla henne, för hon lyssnar och är bra. Tycker du ska kolla upp din hand! Jag drabbades av De Quervains syndrom som lindrades med kortisonsprutor. Smärtan försvann sedan helt när jag bytte från Letrozol till Exemestan.

 5. Jag vet inte hur många inlägg jag läst på senaste tiden om bröstcancerpatienter som är väldig orolig över att det inte sker någon uppföljning eller tester under behandlingen med dessa cancermediciner. Man får själv ta initiativet och tjata sig till röntgen och liknande. Att själv ta allt ansvar är svårt och jag lever med en ständig ångest. Läkare gav mig två recept Exemestane och Tamoxifen. Du får välja själv!! Jag valde Exemestane Det ställs stora krav på patienten verkligen. Jag önskar dig en så trevlig sommar som möjligt trots allt.

  • Nä, det är underligt att det är så lång tid mellan kontrollerna. Fem år! Jag sa det till läkaren, att man känner sig utlämnad och oron bara ökar så fort man drabbas av något. Hennes argument var att även om man röntgar så kan det ju hända att inget syns, men att det finns där om två månader. Så då fyller en röntgen ingen funktion ändå. Jag får uppfattningen att man inte ens röntgas efter fem år. Men jag håller med dig om att de åtminstone kunde följa upp hur man mår av medicineringen. Så länge jag inte äter någon medicin mår jag bra, så jag tänker ha en jättebra sommar! ;)

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s