Personlig lämplighet

Jag läser platsannonser, tro inget annat. Varje dag, flera gånger om dagen. Det finns ganska många. Men vad hjälper det när de flesta söker någon med högskoleutbildning, eller spetskompetens inom sitt område. För att inte säga att det oftast rör sig om heltid. Ibland dyker det dock upp en och annan som inte har så specifika krav. Där står istället ”Stor vikt läggs vid personlig lämplighet” eller ”Det är meriterande att kunna…” och så rabblar de upp några specifika program eller erfarenheter. I förra veckan dök det upp ett sådant jobb inom Region Skåne.

Många frågar om jag jobbar inom vården, andra tycker jag borde göra det. Här såg jag min chans, det var en administrativ tjänst men ingen medicinsk utbildning krävdes. Nackdelen var förstås att de sökte heltid, som de flesta gör, men man vet ju aldrig. Det kan gå. Jag kände mig hur som helst synnerligen personligt lämplig för uppgifterna och program kan man lära sig. Då kommer nästa hinder – ansökan via formulär, där man måste klicka i ja eller nej på frågor som ”har du arbetat i det här och det där programmet förut?”, ”har du tidigare arbetat inom Region Skåne?” eller ”har du erfarenhet av att arbeta inom vården?”. Svar nej, nej, nej, nej.

Min känsla för sådana där formulär är att de viktigaste uppgifterna (utbildningen och erfarenheten) hamnar överst i deras databas och den som rekryterar redan där sållar bort alla som inte har den ”rätta kompetensen”. Det vill säga, det personliga brevet läses inte om inte kompetenserna är rätt. Och om inte breven läses, så undrar jag hur de avgör vem som är bäst personligt lämpad. Nåväl, ansökan gick iväg. Kanske inte det bästa personliga brev jag skrivit, men jag har å andra sidan inga som helst förväntningar eller förhoppningar om att det ens blir läst bland nästan 500 sökande.

Men lika glad för det är jag, för nu är våren på gång! Solen skiner och idag har årets penséer planterats i balkonglådan.

penseer

Annonser

8 thoughts on “Personlig lämplighet

 1. Jag håller på dig som vanligt och hoppas att det dyker upp något oväntat endera dagen, njut av våren och hoppas vi slipper mer snö! Vi ses i april (ät tanken i all fall)
  Kram
  Karin

  • Plötsligt händer det, sägs det ju. Man vet aldrig vad som finns runt hörnet. Hoppas verkligen du snart är på benen och ser fram emot ett glas vin på ”vårt” ställe. Kram!

 2. Hej, tror det kan vara viktigt med kontakter och lobbyverksamhet….Bra att du har din fina blogg!!!!
  Fortsätt kämpa Else….plötsligt händer det… Hipp!
  Fasen, nu snöar det här i Uppsala…
  Samtidigt som koltrasten sjunger så vackert..
  Tappar tålamodet… Men påsken blir kall enligt prognos.
  Kram på dig 💞
  Annika

 3. Ofta söks personer med kvalifikationer, som inte motsvarar verkligheten. Hur många politiker har vi som inte har några nämnvärda kvalifikationer. Det känns orättvist. Jag tycker arbetsförmedlingen ska presentera dig för personliga intervjuer. Mycket tillsätts med kontakter som du säger. Jag tycker inte att du får tillräckligt med konkret jobbhjälp. Tyvärr jobbar jag knte inom branschen så jag kan inte hjälpa dig. Jag håller tummarna för dig. Glad påsk! Kram

  • Att läsa en platsannons kan få vem som helst att få magsår. Ibland undrar om man om det verkligen bara är en person de behöver, det ser ut att vara uppgifter för 2-3 stycken. Men jag känner ändå lite hopp om livet just nu, det löser sig nog vad det lider. Måste tro på det! Kram

 4. Det är inte lätt att söka jobb! Jag kollar titt som tätt också efter ett jobb närmre hemma. Och inser att de krav som ställs är svåra att möta upp, trots en lång erfarenhet. Jag undrar ibland om det inte är så att tjänsterna redan är besatta eftersom en del listor med färdigheter som krävs är ibland osannolikt långa och specifika?
  Jag önskar dig lycka till i din jakt på ett jobb och håller tummarna för att du lyckas!
  Kramar från ett underbart soligt Bohuslän

  • Allt handlar om kontakter idag. Man måste känna någon, eller åtminstone känna någon som känner någon… det gäller att sprida att man söker jobb hos precis varenda människa man pratar med. De flesta jobb annonseras aldrig ut. Tror de säger att ungefär 70% av alla jobb är så kallade ”dolda” jobb, som tillsätts via kontakter eller spontanansökningar.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s