Rävgiftet Letrozol

Visst är det underligt hur fort man glömmer vissa saker. Som smärta till exempel. När man har ont så lägger man märke till sin smärta varje dag. Man tänker mer eller mindre på den, ibland gör den sig mer påmind än andra gånger, lite beroende på vad man gör och om smärtan är molande eller huggande. Men den finns där och följer en som en skugga och man tänker på den dagligen. När smärtan är borta tänker man inte längre på den, allt är glömt och förlåtet. Man går inte heller och funderar över att man inte har ont, för det är ju en självklarhet.

Jag har under de senaste åren besvärats av en del mindre trevliga smärtor, som till exempel två frusna skuldror och De Quervains syndrom. De Querveins syndrom ger en huggande smärta i handleden där tummen börjar och beror på en inflammation i en senskida. Vad orsaken är vet man inte riktigt, men man tror att hormonförändringar kan vara en orsak. Det är till exempel vanligt att kvinnor drabbas efter en förlossning, andra kvinnor drabbas i klimakteriet. Det kan gå över av sig själv, men ofta krävs det operation. Själv har jag fått kortisonsprutor vid två tillfällen för detta, men det kom tillbaka igen i våras och jag stod inför valet att be om en operation eller härda ut smärtan, det är nämligen begränsat hur mycket kortison man får. Jag valde vid tillfället att härda ut smärtan. Hade liksom fått nog av sjukvården.

Vart vill jag komma med det här? Jo, idag fick jag en uppenbarelse, jag upptäckte att jag inte längre har ont i min tumme! Stod en stund och vände och vred på den och började fundera över hur get gått till så där plötsligt. Det tog inte lång tid för mig att konstatera att det inte alls skett plötsligt, jag har inte haft någon smärta i den på väldigt länge faktistk. Närmare bestämt sen innan sommaren. Vad hände i våras då? Jo jag slutade med mina Letrozol! Detta förbannade rävgift. Den gräsliga muntorrheten jag dragits med i över ett år försvann och uppenbarligen läkte även inflammationen i senskidan ut.

Jag kan naturligtvis inte svära på att det var just Letrozolen som orsakade De Quervains syndrom. Jag kan inte heller svära på att det var byte av medicin som fick inflammationen att dra sig tillbaka. Men visst kan Letrozolen vara en trolig orsak. Annars är det ett mycket märkligt sammanträffande. Nästan för bra för att vara sant.

Letrozol må vara bästa produkten på marknaden, men också den tuffaste med värst biverkningar. För min del var Letrozol inte bra och jag är glad att jag stod på mig och fick en ersättare, sen jag bytte till Exemestan har jag inte många biverkningar. Det kan kännas lite ömt under fötterna på morgonen, men det är allt. Alla får inte alla biverkningar men jag vill i alla fall berätta att det finns likvärdiga alternativ om man mår dåligt av sin medicin!

Annonser

22 thoughts on “Rävgiftet Letrozol

 1. Hej Else Jag undrar om det finns några märken som är bättre när det gäller Exemestan? Det kan skilja 400 kr mellan Vilket fabrikat äter du? Häls Kristina

  • Hej Kristina!
   Jag vet inte vilken som är ”bäst”, men har Exemestan Actavis. Jag tror man får den billigaste om inte läkaren skrivit något annat. Och det går ju på högkostnadsskyddet så med lite tur behöver du inte ens betala hela beloppet själv. Det är dyrt att vara sjuk :(

 2. Nu har jag drabbats av den hemska muntorrheten som du hade. Letrozol är verkligen hemsk. Hur långt uppehåll gjorde du tills du kunde ära den nya medicinen och hur lång tid tog det innan muntorrheten försvann. Hälsningar kristina

  • Glömde skriva att jag är glad över att du mår så mycket bättre Många hälsningar kristina

  • Hej Kristina! Usch, den muntorrheten är inte att leka med! Jag gjorde uppehåll en månad och under den tiden försvann muntorrheten. Nu har jag ätit Exemestan i nästan ett år och känner ingen muntorrhet alls. Så himla skönt! Hoppas det löser sig för dig också!

   • Hej Elise. Tack för svar! Ska försöka få kontakt med Akademiska och byta. Märkligt att en del verkar tåla den. Innan man drabbades visste man inte vad muntorrhet innebar som du skriver i din blogg. Tack för dina råd. Du borde jobba inom vården.

    • Hej Else! Förlåt skrev fel namn tidigare. Hade du sveda på tungspetsen också plus muntorrhet? Konstigt att jag får dessa besvär med slemhinnorna efter ett år och 3 månader? Måste sluta och byta Har du inga slemhinnebesvär alls? Hälsningar Kristina

     • Ja visst är det konstigt att det kan komma så långt efter, men det är ju inte säkert att det är Letrozolen i sig du fått symptomen av. Östrogenbrist kan ge muntorrhet, så det är inga garantier att det blir bättre med annan sort. I mitt fall funkade det. Utöver att jag var ökentorr i munnen kände jag mig skinnflådd på hela tungan, ungefär som om jag bränt mig på för varmt kaffe. Min gynekolog säger att jag har tunna slemhinnor, men det är inget jag känner något obehag av.

    • Tack Else Jag är litet under isen just nu och tackar för ditt vänliga stöd. Dessa biverkningar är jobbiga. Jag har tydligen speciellt känsliga slemhinnor. Jag får prova mig fram och ta kontakt med Akademiska. Kram Kristina

 3. Hej Else! Jag vill börja med att tacka för din blogg! Jag upptäckte den för snart ett år sedan då jag drabbades av bröstcancer. Just din blogg har hjälpt mig mycket.
  I helgen läste jag om din nya medicin istället för Letrozolen och idag ringde jag Radiumhemmet för att fråga om det skulle passa mig att få byta till den. Det är nämligen laktos i Letrozolen och jag är allergisk. Sköterskan kontaktade läkaren och återkom till mig med att nu var det bara att hämta ut den nya sorten! Så, tusen tack igen!!
  Många kramar
  Liselotte Stockholm

   • Likadant för mig måste äta dem i 10 år. Känns svårt Kan fortfarande inte fatta att spridningen till lymfkörtel gick så fort, eftersom jag gjorde en mammografi åtta månader innan och då var det inga problem. Är litet nyfiken på Radiumhemmet fungerar det bra där? Vänligen kristina

    • Till Else Tack för ditt svar. Jag måste i alla fall pröva din sort. Annars måste jag sluta helt. Hälsningar Kristina

     • Självklart ska du prova! Jag hoppas det funkar lika bra för dig som för mig. Annars finns det något som heter Anastrozol som också är aromatashämmare. Alternativet att sluta helt är ju inte så roligt. Alltid detta val mellan pest eller kolera. Önskar dig lycka till!! Kram!

  • Hej Liselotte! Tack för dina vänliga ord! Vad glad jag blir att jag kunnat vara till nytta för dig. :-) Hoppas att du blir nöjd med din nya medicin! För mig var det räddningen från ett fasansfullt år med en olidlig muntorrhet.

 4. Hej Else, jag tar Letrozol sedan 1,5 år. Det funkar, tar nyponpulver mot ledvärken och rör mig / tränar en hel del. Har problem med käkarna på båda sidor. Knäpper och smäller, obehagligt tror att det beror på medicinen. Mindre trevligt. Alla värden är bra.
  Ska byta till Tamoxifen efter 2 år. Men om jag inte får mer biverkningar än detta så vill jag behålla Letrozolen och det är ok enligt läkaren. Har även gjort en bentäthetsbedömning som var ok och ej behöver göras om.
  Rekommendation är 5 år om man ej har haft spridning till lymfkörtlar. Har man haft det så blir det 10 år. Så ser det ut i Uppsala / Akademiska sjukhuset
  Skönt att det funkar för dig med det nya preparatet.
  Kram Annika

  • Så skönt att alla inte får alla dessa biverkningar! Hoppas det håller i sig för dig så du kan fortsätta med dina Letrozol. Tack för att du delar med dig av hur det funkar där du bor, det är ju så olika i vårt avlånga land. Om jag slipper återfall äter jag gärna dessa tabletter resten av mitt liv…

 5. Tog Letrozol under ett år, det var tänkt 2 år. Jag hade fruktansvärt ont i kroppen främst inuti lårbenen, sköra slemhinnor. Skyhöga kolesterolvärden, men ville inte medicinera pga värken. Jag fick till slut börja med Tamoxifenet ett år för tidigt. Har fortfarande ont, men värken i lårbenen har avklingat. Ett plus är också att man kan använda östrogen lokalt, vilket stärker slemhinnorna. Kolesterolvärdena är nu helt normala. Tamoxifenet skall också vara bra mot benskörhet och stärker blodkärlen. Finns en massa läskiga biverkningar, men för mig var bytet bra.

  • Det är tur det finns så många olika möjligheter, det gäller bara att hitta det som är bäst för var och en. Hoppas du så småningom blir av med din värk också!

 6. Hej Else och tack för ditt inlägg om Letrozole. Jag äter det och har inte jättemycket biverkningar men ett par fenomen har jag drabbats av som jag anar kan bero på dessa små piller. Dels har jag ibland känslan av att fingrarna är svullna och att det är svårt att böja dem. Dels har jag svullna fötter. Åtminstone är det min känsla. Min plan är att hålla på i två år med dem för vad jag har läst är återfallsrisken störst inom två år.

  Allt gott
  Gunilla

  • Hej Gunilla! Planen när jag fick Letrozol var att man ska äta dem i två år, sen ska man gå över till Tamoxifen i tre år. Därefter har jag hört att man kommit fram till att man ska äta sina antihormoner i 10 år eftersom många får återfall efter fem. Troligtvis för att det är då man slutar äta tabletterna. Så försök äta dina antihormoner så länge som möjligt. Och som sagt, det finns alternativ om man inte mår bra av dem man fått. :-) Lycka till!

Kommentarer inaktiverade.