Nya stollebeslut

Sommaren 2013 flyttades all strålbehandling från Malmö till Lund. Trots att man i Malmö 2011 installerat två nya strålkanoner till en kostnad av omkring 20 miljoner kronor styck. Ombyggnaden för att få in maskinerna och tillhörande datortomograf kostade enligt Skånska Dagbladet 50 miljoner kronor. Vad flytten av dessa två strålkanoner två år senare  samt hela det nya skrytbygget i Lund har kostat vet jag inte, vill nog inte veta det heller för då skulle jag förmodligen explodera. Inte konstigt det inte finns pengar till att bemanna sjukvården!

Med tanke på att Malmö som bekant är Sveriges tredje största stad lär det vara en hel del människor som ska ut på vägarna för sin strålbehandling. Fem dagar i veckan, i fem veckor. Minst. Trötta och utslagna, många gånger till åren komna patienter som ofta har en lång cytostatikabehandling bakom sig. Jag hamnade i tidningen i samband med flytten till Lund, som en av de drabbade.

Nu är det dags igen. Läste på Knutjävlens blogg att man nu även flyttar alla läkarbesök i samband med bröstcancerbehandling till Lund. Är de inte riktigt kloka? När man behandlas med cytostatika ska man undvika kollektivtrafik och folksamlingar, ändå ska folk nu tvingas pendla för att komma till läkaren i samband med behandlingen. Alla har liksom inte bil, eller ens tillgång till någon som kan köra. De som fattar dessa beslut har ingen som helst förankring i verkligheten. När man är sjuk mår man dåligt! Det är tungt nog som det är utan att man ska behöva pendla långt för att få vård.

Dyrt blir det också! För oss patienter vill säga. Man får förvisso tillbaka en del genom Skånetrafikens sjukresor. Men man ska lägga ut pengarna först innan man får ersättning. Man ska spara kvitton, fylla i blanketter och skicka in och man får givetvis betala en stor del själv. Detta i en tid när man mår dåligt, är trött och orkeslös och har nog med att hålla reda på sig själv. En tid när man lever på sjukpeng och inte har det särskilt fett i plånboken. Väljer man att åka privatbil får man dessutom ingen ersättning för parkeringsavgifter. Ska cancervården bli en klassfråga? Den som har mest i plånboken vinner…

I Region Skånes pressmeddelande idag (16/9 2015) kan man läsa ”Det är beklagligt men fördelarna överväger nackdelarna.” Fördelar för vem? Inte för patienterna i alla fall! Framförallt inte för en patient som är trött och utslagen av cytostatika. Vården är väl ändå till för patienterna och inte för läkarnas bekvämlighet? Det är ju en jädra tur att själva cytostatikabehandlingen finns kvar i Malmö, men frågan är hur länge? När kommer politikerna på att man ska flytta den också?

Region Skåne styrs för närvarande av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Före valet var det Alliansen + Miljöpartiet. Således är Miljöpartiet inblandade i båda konstellationerna. Ändå fattar de beslut som direkt påverkar miljön negativt. Det måste vara bättre att ha vården i närmiljön än att folk ska ut och åka på vägarna för ett sketet läkarbesök som kanske tar 15 minuter, eller en strålning som tar fem. Inte nog med att alla patienter ska ut och fara Skåne runt, ett annat stollebeslut som är fattat är att all sjukhusmat lagas i Lund. Hur många extra transporter på våra vägar genererar det på ett år?

Sjukvård ska inte centraliseras, den ska finnas tillgänglig i största möjliga utsträckning där man bor. För när man är sjuk orkar man inte flänga hit och dit, man har inte råd heller. Om jag, Gud förbjude, skulle få återfall/metastaser är jag inte säker på att jag tänker sätta mig och pendla till Lund. Undrar vad de säger om man vägrar och kräver vård i Malmö? Det står ju i pressmeddelandet att ”En specialistläkare inom bröstcancer kommer att finnas på SUS i Malmö måndag till och med torsdag.

9 thoughts on “Nya stollebeslut

 1. Detta gäller alltså folk som bor mycket längre bort än Malmö också. Härifrån Ängelholm får cancersjuka åka till Lund och klara sig bäst de kan. Två stycken i min familj får pendla uppemot tjugo mil om dagen, vissa omgångar 30-36 dagar i rad. Det orkar man knappt när man är frisk! Man får väl anta att det gäller hela regionen? Katastrof!

  • Ja det är helt absurt! Vården ska inte centraliseras, den ska finnas så nära folk som det bara går. Jag blir så trött på alla skrivbordsprodukter inom vården. De som fattar dessa beslut har ingen aning om vad det innebär i praktiken för de sjuka. Eller så bryr de sig inte. Det har väl inte drabbat dem. Än…

 2. Otroligt vad dessa politiker kan hitta på. Region Stockholm är på väg in ett kaos utan dess like och där står vi patienter o undrar om de glömde bort oss på vägen. Skulle kunna copy paste ditt inlägg med några små justeringar så befinner vi oss i Sthlm!
  Kram på dig käraste Else

 3. Otroligt bra skrivet!! Jag finner inga ord. Vansinnigt/märkligt/otroligt är dock några som dyker upp.
  (själv drabbad av bc 2012/2013. Boende i Göteborg hade jag all behandling på samma sjukhus)

 4. Ja! Vilket tok! Stackars människor, så förbannat opraktiskt och dumt. Man har inte satt sig in i frågan och belyst dess konsekvenser. Riktigt tok beslut.
  Kram från ett soligt Uppsala.

 5. Låter som Region Skåne har tittat på hur man fördelat vården mellan Trollhättan (NÄL – akutsjukvård) och Uddevalla sjukhus (dagvård) med riksväg 44 som världens längsta sjukhuskorridor. Så det är ett åkande fram och tillbaka, beroende på vad som ska göras.

  Jag tror, ärligt talat, att ingen läkare skulle säga något om man vägrar vård vid ett eventuellt återfall. Men jag tror att våra anhöriga skulle lägga in en protest mot oss!

  Kramar från ett Bohuslän med klass 1 varning för ovädret ”Henrik”.

  • Jag tänkte mer att man skulle kräva att få träffa specialistläkaren som uppenbarligen ska finnas i Malmö måndag till torsdag. :-)

   Våra politiker lägger sig i saker de inte begriper sig på!

Kommentarer inaktiverade.