Veckans löpsedel

Någon som sett en sådan här löpsedel någon gång?

Nä just det. Det är alltid bara svarta rubriker om hur dåligt det är. Varför? Jo, för att den här typen av goda nyheter inte säljer några lösnummer. Och för att ingen kontaktar tidningarna när något är bra och fungerar som det ska. Undertecknad inget undantag.

Självklart är det inte bra när det går snett i vården. Det är en katastrof för den som drabbas, det är jag den förste att erkänna. Jag ser också att det finns utrymme för förbättringar när det gäller rutiner och bemanning. Men den bild som målas upp i pressen ger en helt skev bild av hur det fungerar i praktiken. För vi har en bra sjukvård när det verkligen krisar. Jag har känt mig helt trygg under hela min tid som cancerpatient. Det har gått som på räls, behandlingstiden har varit utstakad och det har fungerat från start till mål. Även efter målgång. Så fort jag känt mig orolig har jag blivit omhändertagen och undersökt inifrån och ut. Utan extra kostnader. Utan dröjsmål.

Mindre än en månad efter diagnos låg jag på operationsbordet. Det kunde säkert gått ännu snabbare om det inte var för att jul och nyår kom emellan. Själva operationen och undersökningar i samband med den = gratis. Dygnskostnaden för att ligga inne är futtiga 100 spänn (de första fem dagarna sen sjunker det till 50). När det sen blev serom i såret och det bortopererade bröstet konkurrerade med Dolly Parton fick jag komma och få det tömt flera gånger – utan kostnad.

Och här följer en rad andra förmåner (Region Skåne 2013):
• Besök hos sjukgymnast i samband med operation, före och efter = gratis.
• Två proteser första året = gratis. Därefter en protes/år = gratis.
• Cytostatikabehandlingar = gratis.
• Remiss till perukmakare inklusive två peruker = gratis. Dessutom, fri hårvård tills håret växt ut tillräckligt mycket för att kunna klippa en frisyr.
• Kurs ”Lära sig leva med cancer” = gratis, inklusive anhörig!
• Sminkkurs ”Look good – feel better” = gratis, inklusive en hel necessär full med märkesprodukter, värd långt över 1000 spänn.
• Kurator ”gratis” (ingår i högkostnadsskyddet, se längre ner)
• Mammografi, röntgenundersökningar, provtagningar, PICC-lineinläggning = gratis.
• Strålning varje vardag i fem veckor = gratis.
• En veckas rehabilitering = gratis. (så när som på dygnskostnaden à 100 kr)
• Bröstrekonstruktion = gratis. (så när som på dygnskostnaden à 100 kr)
• Högkostnadsskydd, max 1100kr/år. Snabbt omräknat alltså inte ens 100 spänn i månaden.
• Högkostnadsskydd för mediciner, max 2200 kr/år = knappt 200 spänn i månaden.

Jag har säkert glömt något…

Tänk om jag skulle betalat allt detta ur egen kassa? I tider när man lever på sjukpeng… Det hade varit en total katastrof! Nä, vi har en bra sjukvård! Och alla som jobbar inom sjukvården på ett eller annat sätt ska ha en stor eloge för ert engagemang! Jag har alltid blivit väl bemött, alltid mötts av ett leende och stort tålamod. TACK!

Annonser

4 thoughts on “Veckans löpsedel

 1. Hej! Så sant Else. När en svår sjukdom drabbar oss i Sverige så finns en fantastisk vård samt empati och medkänsla hos personal och samtliga inblandade. När mitt barnbarn insjuknade i en mycket svår och ovanlig sjukdom för 1,5 år sedan, han var då 7 år var allt focus på honom , hela Akademiska Sjukhusets barnspecialister samarbetade över världen för att lösa ”gåtan” . Intensivvårdsläkaren gick ej hem utan bevakade honom personligen. Han var mycket akut sjuk under ca 1 vecka. Sjukvården var helt fantastiskt! När jag drygt ett år senare drabbas av bc så kan jag bara bekräfta detsamma….sjukvården funkar när det ” smäller till” och läget är allvarligt. All eloge och kärlek till svensk sjukvård. Jag bor i Uppsala och har enbart erfarenhet härifrån . Jag talar utifrån mig själv. Sedan är det olika med ersättning för olika behov…typ peruker etc och det är orättvist att det slår så olika i landet.
  I dag ska jag till Fk för första gången i mitt liv. På möte alltså….blir nog bra det med.
  Kram Else

  • Ja, det är sorgligt att det ser så olika ut i vårt avlånga land. Sånt borde definitivt vara lika oavsett var man är bosatt. Berätta gärna hur det ser ut i Uppsala med peruker och så.

 2. Jag kan inte annat än att hålla med dig! Allt ingick inte i min vård eftersom jag lever i en liten stad, och alla behandlingar behövde jag inte men det väsentliga är att mycket är kostnadsfritt och personalen är helt underbar! Och det viktigaste av allt – ca 90 % blir helt friska!!!

  Kramar från Uddevalla
  /Sibylla

  • Där har vi en punkt som definitivt kunde förändras och förbättras, det borde INTE se annorlunda ut beroende på var man bor i landet. Vården måste vara densamma oavsett vilket landsting man tillhör. Men det viktigaste av allt är att vi får så oerhört mycket gratis, eller till en väldigt liten kostnad och vården fungerar när man drabbas av en allvarlig sjukdom. Ändå gnälls det.

   Kram på dig!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.