Fågelfri

Jag hade ju förhoppningen att den vilsekomna pippin skulle hitta ut när allt lugnat ner sig, men i morse satt den fortfarande och tryckte under skåpet i ett hörn och balkonggolvet var fullt av fjädrar under mitt lilla bord. Således började jag dagen med att ta in mina balkongmöbler så pippin kunde röra sig fritt utan att riskera att skada sig. Sen la jag ett mail till Djurskyddet Malmö för att höra om de visste vad jag skulle göra eller vart jag kunde vända mig. När jag kom hem hade de inte svarat så jag ringde dit och lämnade meddelande på deras telefonsvarare. Jag väntar fortfarande på svar… För dåligt!

Det gick bättre med Fågelskydd Spillepeng, som drivs av Skånes Ornitologiska Förening. Där fick jag tag i en trevlig man som kom till undsättning en kvart efter jag hade pratat med honom. Han konstaterade att det var en koltrastflicka och han trodde att hon var helt okey. Hon fick följa med honom och så skulle han släppa henne på ett ställe där han kunde kolla så hon kunde flyga, långt ifrån storstadens faror.

Jag fick tipset att låna Sune… Kan härmed upplysa läsekretsen att Sune uppenbarligen anser sig ha gått i pension, för Kerstin har haft möss i kolonin och Sune har inte lyft en tass för att förhindra detta intrång. Undrar om han ens lyft ett ögonlock. Så någon hjälp av Sune hade jag nog inte kunna få. Kerstin hade istället fått investera i ett par musfällor som skulle laddas med – hör och häpna – Jordnötssmör! Vad är det för fel på gammal hederlig ost? Att tiderna förändras är jag smärtsamt medveten om, men att det gällde mössens smaklökar kom som en överraskning.

Annonser

4 thoughts on “Fågelfri

 1. Hehe, gillar tanken på att mössen har tröttnat på ost och numera vill ha jordnötssmör istället. Går liksom hand i hand med ölfällorna som sätts ut till sniglarna! De har ju sett till att vi har rena barverksamheten för de små djuren. :-D

 2. Skönt att höra att koltrast flickan fick hjälp! Du är en sann djurvän. ..ger dig inte i första taget! Kärlek!

 3. Måste bara få dela med mig! När det gäller musfällor är jag nämligen virtuos. Efter många, många år på landet har jag nog testat de flesta musfällefabrikat på marknaden. Den gamla, men inte så hederliga slagfällan – träplatta med fjäder som ska spännas och vila på en liten stålpinne – är skit. Svåra att ladda, slår igen av minsta vindpust, dålig precision dessutom. Har vid flera tillfällen tvingats släppa loss arma stackars möss som fastnat med nosen eller ena benet i fällan. Förfärligt, borde förbjudas!

  Hittade en modern sak, en blå-gul plastfälla i vanliga butiken (på landet har ICA handlarna sånt) som dock visade sig vara helt värdelös den också, alldeles för klen, så jag tvingades återgå till gamla slagfällor igen.

  Många möss senare hittade jag äntligen den optimala musfällan på Lantmännen (som i dag heter Granngården). Den heter passande nog Super-Cat, är tillverkad i tålig hårdplast och är sobert grå i färgen. Den är färdigapterad när man köper den och kan sedan laddas med något sött o kletigt, t.ex. som här föreslogs, jordnötsmör. Man öppnar den lätt (för att ladda eller tömma den) genom att klämma med tummen o pekfingret och riskerar inte att klämma fingrarna eller att behöva ta i liket. Mycket pålitlig, tror inte hag haft mer än en misslyckad fångst i Super-Cat och den gången var det inte fällans fel. Musen var helt enkelt så fet om nacken att fällan inte slog igen tillräckligt hårt. Detta märkte jag dock inte förrän jag skulle släppa ner den döda (som jag trodde) musen i soppåsen. I samma sekund som jag öppnade fällan for musen som skjuten ur en kanon ner o gömde sig bland soporna! Jag blev nog lika chockad som musen, men ställde sen ut soppåsen, med mus och allt, och hoppades att den tog sig ut i friheten. Det hade den liksom förtjänat.

  Detta är Super-Cat om någon är intresserad http://www.granngarden.se/product/musf-lla-supercat-gr–2-st

 4. Skönt att koltrastflickan fick hjälp att ta sig därifrån. Duvan du berättade om i förra inlägget var förmodligen alldeles för medtagen av skallskadan att hon inte hade en susning om att hon skulle flyga. :-D
  Jag har för mig att när jag vittjat musfällorna med ost så har mössen varit så smarta att dom tagit osten utan att gå i fällan. Så jordnötssmöret kan man kleta lite på fällan så är det en större chans att nypa mössen.

  Kramar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.