Lyckligt lottad

Igår skvalade regnet på mitt sovrumsfönster när jag vaknade. Jag skänkte en tacksamhetens tanke åt det faktum att jag inte skulle behöva åka till Lund eftersom maskinen skulle servas. :-)

Det kom ett inlägg till bloggen för några dagar sedan från ”Mamma till 10 med obotlig cancer”. Jag klickade in på hennes blogg och blev mycket berörd. Jag fick än en gång bekräftat hur lyckligt lottad jag är, trots den tuffa resa jag tvingats genomgå det här året så har jag ändå kommit lindrigt undan. Det finns de som har det mycket, mycket värre, som kämpar för sina liv. Jag har det oförskämt bra! Vad är väl några tappade ögonfransar och naglar i sammanhanget? Vad spelar det för roll att jag inte har något hår att tala om? Allt växer ut igen så småningom. Den här sjukdomen har verkligen lärt mig uppskatta det jag har, det som är positivt i mitt liv. Det finns så otroligt mycket att glädjas över. Tänk om alla friska människor kunde stanna upp i steget bara för en sekund för att reflektera över sina liv och glädjas över vad de har, istället för att leta efter felen och gnälla över skitsaker.

Artikeln om resorna Malmö-Lund för att strålas låg ju som bekant även i Skånska dagbladets nätupplaga. I anslutning till den fanns ett diskussionsforum, där en person dels inte förstod varför jag skulle till Lund (någon hade uppenbarligen inte läst, alternativt läst men inte förstått artikeln) dels inte ville tro på att det tog två timmar i anspråk. När jag såg inlägget efter den dagens tripp till Lund var forumet stängt och jag gavs ingen möjlighet att bemöta det. Tänkte ge ett litet exempel här istället, för den som undrar.

Till att börja med är inte behandlingarna anpassade efter tåg- och busstider. Ofta måste man åka så man är på plats långt innan utsatt tid, annars kommer man för sent. Det är dessutom få förunnat att bo precis vid en buss-/tågstation, så man får lägga till tid för transportsträcka dit. Varje enskild bussresa tar enligt tidtabellen 34 minuter + 3 minuters promenad. Väljer man istället tåget tar det 16-18 minuter beroende på om man åker Öresundståg eller Pågatåg + c:a 8 minuters promenad. Det går således aningen fortare med tåg, även om bussen stannar precis utanför sjukhusområdet. Tågen är å andra sidan opålitliga.

Idag hade jag tid för strålning kl 9:35. Kollade tågtiderna och såg att jag hade två alternativ, antingen åka 09:02 och hoppas att tåget var i tid, eller ta det tidigare tåget 08:47 för att ha utrymme för eventuella förseningar. Med tanke på Skånetragikens, förlåt Skånetrafikens statistik för försenade och inställda tåg valde jag att sikta på det tidigare tåget. För att hinna med det gav jag mig av hemifrån 08:30. Jag var på stationen fem minuter innan tåget skulle gå, bara för att mötas av högtalare som basunerade ut att tåget var inställt. Även nästa tåg var inställt… Vad gör en rådig kvinna då? Jo springer i full karriär upp för de tre rulltrapporna, kastar sig på cykeln till busstationen på Södervärn, bara för att se ryggen av bussen till Lund som just lämnat hållplatsen – 15 minuters väntetid till nästa buss.

Vid det laget förstod jag att jag inte skulle komma i tid idag, trots att jag varit ute i så god tid. Letade upp telefonnumret till Lund och ringde för att meddela det så de kunde ta en annan patient före mig. Samtidigt upptäckte jag att mitt sommarkort inte låg i väskan. GAH! Jag tackade min lyckliga stjärna för att tåget var inställt, för hade jag suttit på tåget utan kort hade det kostat mig 800 spänn i böter!

Vilken tur också att jag upptäckte det i tid, så jag hann rusa in för att köpa mig ett nytt Jojo-kort (Skånetrafikens rabattkort) och lösa biljett. Jag anlände till strålbehandlingen 10 minuter för sent. När jag klädde av mig hittade jag sommarkortet i bakfickan på mina jeans… Hur hamnade det där? Jag blir rädd för mig själv ibland. Nåväl, efter behandlingen hade jag turen att bussen kom direkt och jag var efter buss- och cykeltur hemma 11:25. Det vill säga TRE timmar efter att jag åkt hemifrån i morse. Detta för en behandling som tar 12 minuter. Hade Malmö fått behålla sina tre strålapparater hade jag kommit undan med max en halvtimme.

Det är bara att konstatera att två timmar är en ren glädjekalkyl, man får räkna med åtminstone 2½ om man har tur med tåg/buss. Sjukhusledningen skriver i sin debattartikel följande: ”Vår målsättning är, även under sommartid och med en pressad vårdplatssituation, att patienter som får lindrande strålbehandling ska behöva resa i så liten grad som möjligt.” Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Men jag är ändå lyckligt lottad som dels är relativt ung och pigg och dels bor i en stad med bra förbindelser till Lund. Det finns trots allt de som har det mycket värre…

En behandling som ska ges varje dag under lång period ska inte centraliseras. Tvärtom, lägg ut den så att alla städer med ett riktigt sjukhus har en egen strålapparat så folk får pendla så lite som möjligt.

Annonser

5 thoughts on “Lyckligt lottad

 1. Else, jag håller helt med dig, vi är många som är lyckligt lottade, samtidigt kan man ju bara utgå från sin egen situation i stunden och mitt i eländet, först när man vaknar upp ur det värsta kan man riktigt uppskatta de små sakerna och vara tacksam att man inte har det värre än man har det.
  Förstår att du är frustrerad över kommunikationerna, där känner jag mig lyckligt lottad över att bo i Stockholm just nu framförallt eftersom jag har nära både till Danderyd och Radiumhemmet, med bra kommunikationer.
  Kram
  Karin

  • Självklart står man sig själv närmast alltid och det är skit när man mår som sämst. Givetvis. Men precis som du säger, när man vaknar upp och får lite perspektiv på saker och ting så uppskattar man de små enkla glädjeämnena i vardagen. Man önskar bara ibland att fler lärde sig uppskatta det positiva i livet istället för att fokusera på det negativa. Kram och lycka till med fighten med Försäkringskassan! Det är väl själve f*n att man ska behöva ta sånt när man är sjuk och svag.

   • Håller helt med, men det har gjort mig så förbannad att det bara sprutar ilska ur kroppen, som blir till lite energi, så intet ont som inte har något gott med sig!!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s