Fas 3

Jag är förvisso arbetslös, men jag hoppas jag slipper det beryktade ”Fas 3” än på ett tag! Däremot är jag nu inne på sista fasen i min behandling mot den eländiga bröstcancern. Första strålningen avklarad, ”bara” 24 kvar. Sista nedräkningen. :-) Jag får en extra ledig dag den 14 augusti för då ska apparaten få service. Den 4/9 är det slut, finished, finito. Då får det bli mer champagne! Sen är det bara återhämtning som gäller på alla plan. Både i själen och kroppen.

Upptäckte när jag promenerade på Lunds gator att vänster stortånagel hänger på trekvart, så förfallet är långt ifrån slut än. Jag lovar, jag ska inte lägga ut några bilder på det. ;-) Det är en väldig tur att det är sommar, så man slipper tränga ner nagellösa fötter i strumpor och trånga skor. Måtte det vara varmt länge till, så jag kan fortsätta gå i sandaler.

Åter till dagens övningar. Denna första gång tog nästan två timmar! Jag fick börja med att träffa min sköterska, Lena, för ett litet samtal. Hon berättade kort vad som ska hända nu, ställde lite frågor och kollade hur jag mår och har mått. Kommande tider diskuterades lite fram och tillbaka, då mina önskemål om förmiddagar verkar vara svårt att tillgodose. Eftersom jag envisades med att köra båda sidorna på en gång behöver jag tydligen två tider efter varandra och det komplicerade det hela. Hon skulle dock försöka pussla lite och se vad hon kan göra, men de två resterande dagarna denna vecka blev det kl 14:15 respektive 13:00. Ytterligare två dagar till råttorna med andra ord.

Efter vårt lilla samtal var det dags att lägga sig på britsen, för dagen utrustad med min personligt utformade vakuummadrass. Det var inte helt lätt att trycka ner sig i den, då den är stenhård och mina öron liksom var lite i vägen. När jag lirkat ner dem förbi kanterna låg jag hur bra som helst, den är ju helt formad efter min kropp och min vänsterarm fick ett bra stöd. Jag fick lov att lägga handen på pannan dessutom, så den inte behövde böjas så långt bak.

Väl på plats skulle allt ställas in, det är millimeterprecision det handlar om här! Och man får inte röra sig. Nya blåa streck målades på magen, mellan brösten och i armhålan. Jag flyttades någon millimeter hit och någon millimeter dit. Det tog ganska lång tid innan de var klara och själva strålningen kunde sätta igång. När högersidan var färdigstrålad fick jag ta ner min onda arm för att vila den en stund innan det var dags för vänster sida. Tack för det!

Strålningen känns ingenting och tar bara några minuter på varje sida. Man ligger där och glor upp i taket, som är utrustat med färgglada lampor, små som pingisbollar. Lamporna har olika färger och dessutom byter de färg och färgskala hela tiden. Ett ganska trevligt litet ljusspel att underhålla sig med, samtidigt som man har ett surrande ljud i öronen hela tiden, ungefär som när man sitter i ett flygplan. Ibland plingade det till, som klockan gör i flygplanet när någon vill påkalla flygvärdinnans uppmärksamhet. Om man stängde ögonen kunde man med lite fantasi låtsas att man befann sig på ett flygplan på väg långt bort. :-)

Annonser

5 thoughts on “Fas 3

 1. Hej
  Jag har nu fått besked vilken behandling jag skall få. Där ingår även strålbehandling.
  Undrar hur många gånger du fick, hur ofta?
  Vet att det är olika från fall till fall.
  Med vänlig hälsning

   • Tack för svaret. Under så många dagar. Och så länge. De har avlägsnat lika mycket hos mig som de gjorde hos dig.( Tumörstorleken n och antalet lymfkörtlar.)
    Kram till Dig som har kämpat!

    • De fem veckorna går väldigt fort och varje strålningstillfälle tar inte många minuter, så det är inte så farligt som det låter. Jag önskar dig lycka till på din ofrivilliga resa och hoppas allt flyter på bra. Kämpa på!

 2. Tänker på dig hoppas det går även i fortsättningen och som jag sa tidigare behöver du lite extra energi….så hör av dig, kommer att pendla lite fram och tillbaka till Blekinge den närmaste månaden.
  Kram
  Karin

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s