Ofrivilligt frivillig

Det är fascinerande hur man frivilligt går och låter sig pumpas full med gift som man vet kommer att slå ut en totalt under en veckas tid. Nåja frivilligt och frivilligt, egentligen är det förstås ytterst ofrivilligt om man ska se krasst på saken. Men ändå, jag går dit utan problem, sätter mig rak i ryggen i min stol i väntrummet som jag intog första gången, med ryggen mot övriga och inväntar med ett leende lilla Anna. Det känns inte längre surrealistiskt, det är inte hemskt, det är ett måste och jag gör det (nästan) frivilligt. Nu är det bara att invänta den stora kraschen. Än så länge mår jag i alla fall bra, inget illamående, vrålhungrig till frukost där en extra macka slant ner. Kaffet fortfarande gott. :-) Har av förklarliga skäl inte testat vin än… ;-)

Direkt efter behandlingen var det bara att ta trappan ner två våningar för att delta i kursen Lära sig leva med cancer. Det är skönt att vi är en liten grupp, vi har hunnit lära känna varandra ganska bra vid det här laget och samtalen mellan oss går lättare och lättare, med följden att det blir svårare och svårare att avbryta oss för dagens programpunkter. Vi har så mycket erfarenheter och tips att dela med oss av till varandra och det blir många skratt på vägen. Skönt är väl det, cancer är inte bara elände! Våra två lugna, förtroendeingivande och pedagogiska ledare, Lotta och Lisbeth, svarar så gott de kan på alla frågor vi har. För övrigt kommer Lisbeth att bli min nya sköterska på Cytostatikakliniken, då Anna slutar på fredag. Det är alltid tråkigt när personal byts ut, men i det här fallet känns det bra för jag känner ju Lisbeth också.

En av biverkningarna man får är koncentrationssvårigheter. Måste erkänna att det är en kronisk biverkning här, hur bra jag än mår. Ständigt är det något jag glömt, ständigt står jag ”mitt i steget” och undrar vad det var jag höll på med. Idag rotade jag i verktygslådan efter en skiftnyckel, men hittade den inte för jag hade glömt hur en sådan ser ut. När jag kom hem från kursen igår dröjde det inte länge innan telefonen ringde. Det var Lotta som undrade om jag möjligtvis glömt en påse med PICC-lineomläggningar och en yoghurt. Yep! Skyldig… Tilläggas bör att jag var mycket konfunderad och undrade vart min yoghurt tagit vägen när jag kom hem och packade upp mina nya Zarzio-sprutor och den påse jag faktiskt fått med mig hem. La dock ingen krut på att fundera över hur det var möjligt att den bara försvann, det var bara ett lugnt konstaterande. Tanken slog mig inte ens att jag måste ha haft en påse till. Att jag måste ha två omläggningar till PICC-linen var som bortblåst. En lobotomering hade inte kunnat vara mer effektiv.

Det här med yoghurten har blivit en fix idé. Innan första behandlingen fick jag tipset av en väninna att äta en yoghurt direkt innan för att slippa illamåendet, något mjukt i magen för alla gifter att landa i. Det kändes som en bra extra försäkring att ta till och jag har ju inte mått illa, så det kanske har gjort nytta. Vem vet, men jag vågar inte chansa utan. Ändå lyckades jag komma hemifrån igår utan min yoghurt i väskan. Minnet igen… Blev därför tvungen att gå och köpa mig yoghurt och en påse plastskedar, yoghurten kommer i två-pack, därav hade jag en över.

Nu har jag i alla fall en anledning att gå ut idag. Det får bli en promenad till mottagningen för att hämta min påse och yoghurt som nu befinner sig i något som kallas ”Bröstrummet”. Och eftersom väderprognoser inte är tillförlitliga kan jag glädja mig åt en hyfsat solig dag.

Och det bästa av allt – nu är jag halvvägs!! Tre av sex behandlingar avklarade, nästa gång kan jag börja räkna ner på allvar. Det finns ett ljus i tunneln. :-)

Annonser

2 tankar om “Ofrivilligt frivillig

    • Mmmm… frågan är om det inte är läge för en flaska vin ikväll, det lär ju dröja ett tag innan det smakar igen. :-)

Kommentarer inaktiverade.