Cyklistens 13 budord

Som cykelpendlare upplever jag dagligen en del intressanta moment. Jag har därför dristat mig till att skriva ner 13 enkla budord för cyklister att tänka på när det är dags att ge sig ut i trafiken.

1) Cykelbanan (och smågator) är tillräckligt bred för att kunna cykla i bredd och småprata med en kompis eller två. Utnyttja hela ytan!

2) Cyklar du långsamt är det bäst att du ligger mitt i cykelbanan/gatan så du slipper bli omkörd.

3) Behöver du köra om en annan cyklist bör du vänta tills du får möte.

4) Om du av någon anledning måste gå och leda din cykel gör du det lämpligast på cykelbanan då cyklar givetvis alltid ska färdas där.

5) Trottoarer lämpar sig extra väl att cykla på, där slipper man trängas med alla andra cyklister. Eventuella fotgängare används med fördel som slalompinnar

6) Skyltarna ”Gågata” och ”Övergångsställe” betyder självklart att man ska cykla där. Eventuella fotgängare hanteras enligt punkt 5.

7) Vid korsande cykelbanor ska du absolut inte sakta in, du har alltid förkörsrätt oavsett vilket håll du kommer ifrån.

8) Båda händerna på styret! Vid vänstersväng – vänd dig inte om och sträck inte ut handen, du kan tappa kontrollen över cykeln. Vid högersväng – cykla förbi framförvarande cykel, bromsa in och sväng.

9) Om framförvarande cyklist saktar in och bromsar när en trafikerad gata ska korsas är denne att betrakta som ett irritationsmoment och en trafikfara och du bör därför köra om och korsa gatan så fort du bara kan. Bilar är utrustade med bra bromsar.

10) Den trekantiga, gula skylten med röd ram (lämna företräde) och de vita målade ”hajtänderna” i slutet av cykelbanan vid korsning finns enbart där för att pryda omgivningen och är inget att bry sig om.

11) Stanna aldrig bakom en stillastående cyklist vid en korsning, ställ dig bredvid eller kör om. Vid rött ljus – försök få plats så många som möjligt bredvid varandra så du inte missar när det blir grönt. Cykla gärna redan innan det slår om, så du garanterat hinner över.

12) En cykel ska helst parkeras så nära en ingång som möjligt. En cyklist får tillräckligt med motion under cykelturen och behöver sannerligen inte gå långa omvägar från ett olämpligt placerat cykelställ 10 meter bort.

13) Om du mot förmodan ändå känner ett trängande behov av att ställa cykeln i ett cykelställ rekommenderas att ställa den på tvären över 4 platser för att förhindra fler cyklister att nyttja cykelstället.

Med dessa enkla regler i huvudet blir cykelturen en njutning för alla. Trevlig cykeltur!

Annonser

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s