Att överleva en tonåring – del 2

Många har skrattat åt citaten från boken ”Att överleva en tonåring” och frågat om de får låna boken. Tyvärr hade jag inte boken kvar, då jag gav den till någon jag tyckte behövde den bättre än jag, med förhoppningen om förståelse för tonåringens väsen. Men nu har jag beställt mig ett eget exemplar och bjuder på några fler härliga citat:

”Att ha en tonåring i sitt liv innebär att man brottas både andligen och kroppsligen. Många gånger vet man inte riktigt vem motståndaren är och ofta får man höra att man är totalt överflödig. Det är en av många villfarelser som tonåringar drabbas av.”

Författarens kommentar: ”Du är jätteviktig. Utan ditt motstånd kan tonåringen inte vinna sin match”

———————————–

”Ett rum där det bor en tonåring kan se ut på lite olika sätt beroende på vilken typ denne är. Antingen är det en soptipp av muggar, kläder, tidningar, oidentifierbara prylar och skunkstinkande grejer. Eller så är det en prydlig utställningslokal där en centimeters förskjutning av en utplacerad hårborste kan leda till missilangrepp från tonåringens sida.”

Författarens kommentar: ”Alla strider är inte värda att ta. Det finns saneringsfirmor som åter sig slubbiga uppdrag om stanken blir för svår. För variant nummer två rekommenderas att stänga dörren och låta hyperperfektionisttonåringen sköta sin lokalvård själv. Alla former av extremt beteende är normalt i tonåren.”

———————————–

”Tonårsföräldrar dör inte så lätt även om de tror att de inte kommer att klara en enda sekund till. Tonåringar behöver sina föräldrar. Vem skall annars fungera som bank, hembiträde, kurator, taxichaufför och hatobjekt?”

Författarens kommentar: ” När det känns som svårast får man bita ihop och tänka på att det är många runt om i världen som är drabbade av samma öde.”

———————————–

”Ett vanligt förekommande fenomen är att tonåringen gömmer tvätt. När man ställer frågan om de har något som behöver tvättas får man ett tydligt nekande svar. Den luttrade vuxne vet att så snart tvättmaskinen startas kommer smutstvätten som inte fanns framkrypande”

Författarens kommentar: ”Problemet löses enklast genom att tonåringen får kvittera ut sina under kläder och andra persedlar och endast får nya om de gamla lämnas in för tvätt.”

———————————–

”Det är fullständigt normalt att en tonåring, som under barndomen hade ett rikt ordförråd, i tonåren slutar tala. Frågor besvaras med enstaka ord eller bara nickar respektive huvudskakningar. Ibland är enda svaret en svart blick. Den betyder oftast att tonåringen betvivlar förekomsten av hjärnaktivitet hos frågeställaren.”

Författarens kommentar: Talförmågan finns kvar och återkommer i mognare ålder. Den används dessutom flitigt  när de vuxna inte är närvarande.”

———————————–

Och till sist:

”Vuxna som ställs inför att försöka hantera och överleva tonåringar brukar ofta tvivla och tro att de är ensamma i världen om att vara så fullständigt inkompetenta och misslyckade. När det känns som mörkast och man är övertygad om att allt har gått fel för alltid står tonåringen där och ler så oskyldigt och bedårande. Hjärtat smälter som en bit kokosfett och det finns inget i hela universum man inte skulle kunna ge den söta älsklingen.”

Författarens kommentar: ”Tonåringar är och förblir samma underverk som man en gång i tiden med stor försiktighet forslade hem från BB”

Annonser

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s