Konsten att överleva en tonåring

Jag läste en sanslöst rolig bok igår. ”Konsten att överleva en tonåring”. Jösses vad jag skrattade, fick lägga den ifrån mig och torka tårarna flera gånger. Korta anekdoter, med författarkommentarer och bildillustrationer. En tunn bok som är läst på en kvart, men ack så träffande! Befriande rolig – om man besitter den minsta lilla humor – med stor igenkänningsfaktor.  Den boken borde alla tonårsföräldrar läsa för att få lite distans till sitt liv med sin tonåring.

Här kommer några axplock:

”Det påstås att tonåringar har ett stort sömnbehov. Det stämmer så länge den unge rör sig i miljöer där det förekommer aktiviteter av typen studier, dammsugning, i- och urplockning av diskmaskin eller samtal med förälder. Tonåringar som befinner sig på festival, disko eller resa med andra tonåringar behöver inte sova överhuvudtaget.”

Kommentar: ”Det är en fullt normal anpassning till artens livsbetingelser i linje med evolutionen i övrigt”

———————————–

”Hörseln hos tonåringar är inte fullt utvecklad. Vissa ord är för honom eller henne omöjliga att höra. Exempel på sådana är S-T-Ä-D-A och K-L-O-C-K-A-N”

Kommentar: ”Den som ändå vill göra sig förstådd hos den unge rekommenderas att kommunicera skriftligt”

———————————–

Att sköta inköpen av mat till ett tonårshem är ingen enkel uppgift. Tonåringar förstår inte betydelsen av ”TALA OM NÄR DU TAR DEN SISTA AV NÅGOT”. De tror att det innebär att de skall sätta sig vid matbordet till frukost och tala om att ”mjölken är slut”. Den som då förvånat frågar vad som hänt med de tolv liter som fanns där kvällen innan har inte förstått tonåringens generösa själ”

Kommentar: ”Säg istället ”DU FÅR INTE GÖRA SLUT PÅ MJÖLKEN OCH DU FÅR INTE BJUDA HELA DIN BEKANTSKAPSKRETS PÅ NATTAMAT.”

———————————–

”De flesta tonåringar är övermänniskor. De behöver ingen tid alls för att skriva en uppsats, förbereda ett större projekt eller städa ett helt hus. Vuxna börjar ofta oroa sig för att stunden när allt ska vara klart kommer väldigt nära utan att minsta aktivitet syns hos tonåringen.”

Kommentar: ”Det finns ingen anledning till oro. Räkna istället kallt med att det den unge skall göra inte kommer att bli gjort. Vill man ha något uträttat måste man själv delta i arbetet i mindre beting samt använda kännbara straff och attraktiva belöningar.”

———————————–

Tonåringen är jordens medelpunkt kring vilken allt snurrar. Han ser inte, hör inte, kopplar inte och funderar inte över triviala saker som inte handlar om honom själv. Den soffliggande tonåringen, som inte orkar flytta sin egen disk från soffbordet, har ingen förståelse för en trött vuxen som precis kommit hem.

Kommentar: ”Förklara kort och enkelt att varje odiskad tallrik kommer att kosta honom något så begriper han vad som ska göras. Att förvänta sig empati är fullständigt meningslöst och fel använd energi.”

Annonser

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s